Gyakori kérdések

Hogyan történik a nyelvtanulás a Brainturbonál?

A Brainturbo VIP Single Standard kurzus 40 (20+20) órából áll.
A fejlesztők és oktatók javaslata szerint hetente 4×1 óra az optimális, hogy megfelelő ritmusban tudd tanulni a nyelvet.. Így két-három hónap alatt teljesíthető a teljes program. Ezzel a módszerrel 1000-1500 új szó és több száz mondat, kifejezés sajátítható el. Ezenkívül van mód ennél hosszabb vagy rövidebb, illetve speciális tematikájú kurzusok vételére is.

Hogyhogy 20+20?

Ez 20 gépi órát és 20 tréneri/tanári órát jelent, ezek váltakozva követik egymást.
A gépi órán kényelmesen, egy relaxfotelben helyezkedik el a tanuló. Videószemüveggel, fülhallgatóval és egy fejpántba épített EEG érzékelővel felszerelve, számítógépes vezérlés mellett közvetlenül az agy hosszútávú memóriájába juttatunk információkat.
A tréneri órán segítünk aktivizálni a korábban a hosszútávú / mély-memóriába juttatott tudást. Nincs kikérdezés, számonkérés, nyelvtanbiflázás, magolás csak felidézés, begyakorlás. Élmény, hogy a hallgató olyat is tud (már az első órán), amit nem a hagyományos tanulással sajátított el, hanem a speciális módszer segítségével.

Akkor nem is kell magolni?

Nem! De gyakorolni nem árt. Hogy ez mit jelent? Csupán a gépi óra után megkapott hanganyagok néhányszori meghallgatását. A Brainturbo módszer egyik fontos előnye, hogy nem igényel hagyományos értelemben vett otthoni készülést, vagy házi feladat készítést sem. Az egyetlen dolog, amit kérünk, hogy a kurzus hanganyagát naponta hallgassák meg. Az egyórás hanganyag arra is szolgál, hogy a nyelv artikulációját, ritmusát szokjuk, gyakoroljuk. Ez sem igényel különösebb idő ráfordítást, ugyanis elég az anyagot „háttérzajként” hallgatni a napi tevékenységünk – pl. autóvezetés, házimunka, stb. – közben. Olyan ez mint egy zeneszám esetében, melynél észre sem vesszük, hogy már nem csak a dallamát, hanem a szövegét is tudjuk.

Hogyan működik a Brainturbo módszer?

A legelső fázis során a hallgatót egy elmélyült, Alfa állapotba juttatjuk. Ezt az egyébként alvás előtti állapotot- használják az agykontrolosok, vagy a távol-keleti meditációt gyakorlók is. Mi ezt az érzékszerveken, a fülön és szemen keresztül, hang és fény effektekkel tudjuk előidézni és 40-45 percen keresztül, ebben vagy e közeli állapotban tartjuk a hallgatót. A módszer abból indult ki, hogy a gyerekek hat éves korukig ébrenlétük 90 %-át alfa-állapotban töltik, és ekkor könnyedén megtanulnak beszélni akár három nyelven is. Ezt a módosult állapotot hozzuk létre a felnőtteknél is, miközben egy EEG készülékkel ellenőrizzük a jobb és bal féltekének az agyhullámait, milyenségét és minőségét. A berendezéshez tartozik egy véráramátfolyás mérő, melynek érzékelője a tanuló csuklójára van erősítve, ez gondoskodik arról, hogy ne aludjon el, mert ha egy bizonyos mértékre leesik a véráram, akkor egy sípoló hang felébreszti. A nyelvtanuló fülhallgatón keresztül hallja és a videó-szemüvegen keresztül látja a leckét, majd a következő vetítéskor az adott szószedetet, a kulcsszavakat, a régi szavakat és a kifejezéseket. Majd megint a leckét látja, váltakozva 45 percben, háromszor-négyszer megismételve az adott feladatot. A zöld háttérszínben kiemelt szöveget narrátor mondja, alatta a bizonyos zugó-bugó hang, /orvosi alfa-hang/ amely leviszi a tanulót az alfa-relaxált állapotba. Fontos, hogy a szöveget nem szabad olvasni, úgy kell szemlélni, mint egy fényképet. A Nyíregyházi Kórházban az MRI vizsgálata során bebizonyosodott – az agynak arra a területére tevődik el a kép és a hang egyszerre mindkét féltekére, amit úgy hívnak az orvosok, hogy mély memória. Ha verbálisan tanulunk, akkor egy szót legalább 25-ször kell elolvasnunk, hogy az agyunknak ezt a területét elérjük, míg a mi módszerünkkel ez csupán pár századmásodperc. Majd másnap, de mindenképpen 48 órán belül, nyelvtanárok segítségével megtörténik az előzőleg látott-hallott anyag előhívása. A tanulót megtanítjuk a látott képeket és hallott hangokat felhozni a felszíni memóriába, így könnyen össze tudja majd kapcsolni a mélymemóriával, tehát a szókincse, a beszédkészsége óriásit fejlődik.

Hány éves kortól jelentkezhetnek erre a nyelvtanulásra?

8-tól akár 100 évesig. Már volt 73 éves úriember hallgatónk is, aki a német alap és középfokot végezte el nagyon jó eredménnyel. Célcsoportunk bármely korosztályból az a réteg, akik kevés idővel rendelkeznek, hiszen egy 40 órás tanfolyam alatt, annyit lehet nálunk megtanulni, mint hagyományos módon 250-300 órában, magántanárnál. És persze azoknak is ajánljuk, akik nem szeretnek órákon keresztül magolni. Nálunk ezt nem is szabad. Nincs írásos házi feladat sem, mindenki megkapja a tanfolyam hanganyagát, hogy a nyelv artikulációját, ritmusát megszokja, gyakorolja. Ezt háttérként úgy kell hallgatni, mint egy zeneszámot, melynél észre sem vesszük, már nem csak a dallamot, hanem a szövegét is tudjuk. A sláger is így “mászik a fülünkbe”.

Van ellenjavallat a módszerrel szemben, vagy korlátlanul fogyasztható?

Mindenkivel a tanfolyam elején aláíratunk egy egészségügyi nyilatkozatot, hogy nincs beépített szívbillentyűje, nem szed antidepresszáns gyógyszert, nem epilepsziás, mert ezek a kizáró okok, de hozzáteszem, eddig még nem találkoztunk ilyen jelentkezővel, pedig már többezer embert oktattunk.

Milyen minősítésekkel rendelkezik a módszer?

A Brainturbo bevizsgáltatta a rendszert az ORKI-val (Egészségügyi Minőségfejlesztő és Kórháztechnikai Intézettel), aki Tanúsítványában az EEG alapú bio-neurofeedback módon vezérelt személyfejlesztő és oktató berendezést alkalmasnak minősítette a brainturbo által kifejlesztett és alkalmazott célra.
Ezenfelül a Brainturbo a „Személyfejlesztő és/vagy oktató berendezés használati mintájára” védettséget kért és kapott a Magyar Szabadalmi Hivatalnál.

Kérjük, töltsd ki az adatlapot, add meg a kért adatokat, hogy gyorsabb lehessen az ügyintézésünk és minél előbb kipróbálhasd a Brainturbo módszert!

Comments are closed